Bericht Het POSTNL woordenboek!

#1
Hulpmiddelen:
Een staaf met batterijtjes erin waardoor je een gelukzalig gevoel ondervindt bij het in december invullen van je bezorgrapport. (C) Jan272

Werkinstructies:
Bij ons bedrijf onbekend en dus totaal afwezig waardoor iedere dag in heel nederland de fouten van gisteren herhaald worden. op zich schijnt dit bij bepaalde mensen een groot gevoel van zekerheid te geven want het hoort bij de routine (van een staatsbedrijf). (c) Jan272

TTDB:
Afkoring voor 'Tweede Termijn Debat Postmarkt' die wordt gehouden, mits weer niet uitgesteld, op 21 maart 2012.
Het eerste Debat vond op 20 december 2011 plaats maar de problemen in de postsector zijn zo indrukwekkend en niet op te lossen dat helaas door gebrek aan tijd dit debat niet afgerond kon worden....en hoogstwaarschijnlijk ook nooit zal worden afgerond.

Grootgraaiers:
De directie en aandeelhouders van o.a. Postnl.

TC:
Afkorting van TeamCoach. Meestal een (oud)postbode(+) die o.a. informeert bij eenieder hoe die de samenwerking in het team ervaart en indien nodig sturing en ondersteuning verleend. Meestal aan zichzelf.

Manager:
Persoon die o.a. verantwoordelijk is voor een bepaald product of een bepaald gebied. Neemt nooit de verantwoordelijkheid als door zijn of haar wanbeleid zaken en/of mensen naar de k**** gaan; neemt natuurlijk wél zoveel mogelijk geld en bonus in ontvangst.
Laatst gewijzigd door Tobo2011 op 09 Mar 2012, 15:25, 1 keer totaal gewijzigd.

Bericht Re: Het POSTNL woordenboek!

#3
Afspraak: Mededeling van de leiding, juridisch van nul en generlei waarde. Kan op ieder moment eenzijdig opgezegd worden.

Afschrijven: Methode om post die zich abusievelijk in jouw bundel bevindt te herstellen of te retourneren. Meestal mbv herstel/retoursticker, maar kan ook met onduidelijk geschreven mededeling als "gesloten" of "hond in tuin". Mag ook, bij gebrek aan stickers of lusteloosheid zonder uitleg terug in depotbak gegooid worden.

Autobedrijf: Nieuw onderdeel binnen PostNL. Rijden post naar de depots, maar weigeren naar zakjesadressen te rijden of containers uit te laden. Zijn vaak te laat en spreken geen Nederlands. Tarief: EUR 50 per depot.

Brievenbus: Inwerpopening voor het deponeren van poststukken. Zowel horizontaal als verticaal, op oog- of enkelhoogte, en regelmatig aan het zicht onttrokken door frisse begroeiing. Moet aan minimale maten voldoen, maar wordt niet gecontroleerd. Maximaal 10 meter van de openbare weg, maar mag ook meer zijn. Vaak volledig gevuld met reclame, kranten of post van de concurrent, die in onderhavig geval op de grond kunnen worden gelegd, ook bij regen.

Bundel: Samengevoegde stapel poststukken, al dan niet in logische loopvolgorde gesorteerd. Meestal samengebonden met twee gekruiste elastieken. Of een. Of geen. Meestal zijn bundels te dik, of juist te dun.

Contract: Overeenkomst van weinig waarde tussen postbezorger en PostNL. Er zijn vaste en tijdelijke contracten, maar ze zijn allemaal tijdelijk.

Controlekaart: Systeem om hardwerkende postbezorger dwars te zitten. Wordt stiekem in bundel verstopt door voorbereider.

Depot: Afhaalpunt waar postbezorgers hun post kunnen ophalen. Meestal een muffe garagebox zonder water of verlichting. Vaak in strijd met bestemmingsplan gemeente. Favoriete hangplek voor kettingrokende postbezorgers met teveel vrije tijd.

Dienstfiets: Eigendom van PostNL. Kan mee naar huis genomen worden wanneer de eigen fiets kapot is, en mag daar blijven. Meestal is de dienstfiets echter ook kapot. Of het sleuteltje is zoek. Of beide.

Excuusbriefje: Kennisgeving die gebruikt wordt bij verkeerd bezorgde post, zodat klanten weten bij wie ze een klacht moeten indienen.

Fietstas: Oranjegrijze kunststof tas van Chinese makelij. Voorzien van stalen hoeken om geparkeerde auto's te bekrassen. Draagvermogen 20-25 kg per tas, maar mag ook meer zijn. Vergelen en vallen binnen 6 maanden uit elkaar.

Huis-Aan-Huis: Reclamefolders. Dient te worden bezorgd bij ieder adres, behalve afgelegen adressen of huizen waar je geen post voor hebt. Wordt los achter de hand meegenomen. Wordt machinaal samengevoegd tot onhandelbare stapels met te veel, te weinig, te strakke, of te losse tiewraps.

OPTA: Overheidsinstelling die PostNL nauwgezet controleert, maar andere postbedrijven ongemoeid raakt. Dreigt regelmatig met hoge boetes.

Postbezorger: Afgeslankte vorm van postbode. Werkt zaterdag en doordeweeks. Mag niet op de vestiging komen, maar doet dit toch. Mag zeker niet z'n eigen wijk voorbereiden, maar doet dit toch. Neemt meestal na paar weken alweer ontslag.

Verlofbriefje: Carbonpapiertje in je bezorgmapje waarmee je verlof kunt aanvragen. Raakt vaak zoek.

Verzuip: Term om post die door drukte of miscommunicatie niet of te laat bezorgd wordt mee aan te duiden. Komt volgens persvoorlichter niet voor.

Vestigingsmanager: Onduidelijke functie. Verstuurt ernstige waarschuwingen en dreigt op gezette mensen met ontslag. Schrijft een wekelijkse nieuwsbrief vol spelfouten waarin geklaagd wordt over de overschrijding van het budget en gedreigd wordt uitloop van postbezorgers niet langer te betalen.

Werkoverleg: Tweejaarlijkse bijeenkomst die is opgezet om van bovenaf opgelegde beslissingen een zweem van legitimiteit te geven en om de indruk te wekken dat hier overleg over mogelijk is. Wordt eigenlijk alleen bezocht omdat het doorbetaald wordt en vanwege de gratis koffie.

Bericht Re: Het POSTNL woordenboek!

#6
zaankantertje075 schreef:Wat is nou eigenlijk de bedoeling van die controle kaart? Moet je die door de brievenbus gooien of juist niet ? :oops:

Die moet je uit je bundel vissen en in bezorgmapje doen, is een manier om te kijken of je de post nakijkt voor dat je de post in een brievenbus gooit.

Bericht Re: Het POSTNL woordenboek!

#7
Dat PostNL woordenboek is wel komisch hoor. Wat een boel daar zeg. :lol: Is het echt zo erg of is dit zwaar overdreven? Muffe depots, kapotte dienstfietsen, brievenbussen die met gemak 20 meter van de weg mogen staan, contracten die in principe tijdelijk zijn, managers die geen verantwoording durven te nemen als de boel naar de filistijnen gaat enz.

Bericht Re: Het POSTNL woordenboek!

#9
24u 24-uurs post

A
AB Autobedrijf
AD Area Directeur

B
B Bezorgen
BAP Behandelen aankomende post
BC Business Control
BG Bezorggebied
BSK Besturingsstructuur keten
BU Business unit
BUBA Business balie
BUPO Business point

C
C & S Collectie & Sorteren
Cao Collectieve arbeidsovereenkomst
CG Collectiegebied
CN Contactpersonennetwerk
CU Coördinator uitvoering
CVL Centrale voorbereidingslocatie

D
Didoza Dinsdag, donderdag, zaterdag
DTW Deeltijdwerker
DVG Deel voorsorteergebied

E
ESS Employee self service
eVra Elektronische vrachtbrief

H
HAH Huis-aan-huis (ook OGP)
HH Handheld
HSM Huisnummersorteermachine
HSN Huisnummersortering

I
IDEAL Integer, direct, eerlijk, acceptabel, loyaal
IiP Investors in people
IMU International Mail Unit

K
KAM Key account manager
KNJ Kerst en nieuwjaarsperiode
KM Ketenmanager
KMB Ketenmanager Bezorgen
KM C&S Ketenmanager Collectie & Sorteren
KMV Ketenmanager Voorbereiden

L
LOLA Los -en laadplaats
LOM Loop opslagmiddel
L&T Leiding en toezicht

M
MAD Met aanvullende dienst
MD Management development
MGBM Marktgericht bedrijfsmodel
MI Medische indicatie
MIB Mijn inzet bezorgen
MOC Manager operational control
MOS Manager Operational Support
MP Masterplannen
MSS Manager self service
MT Managementteam
MZ Medezeggenschap

N
N24 Niet 24-uurs post
NIMP Nieuwe Initiatieven masterplannen

O
O&S Opzetten & stempelen
OP Operationeel planner
OC Onderdeelcommissie
OGP Ongeadresseerde post (ook huis-aan-huis)
OGS Ongeadresseerde sortering
OMA Opzetmachine
OMV Optimale machinale verwerking
OptiVo Optimalisatie voorbereiden
OR Ondernemingsraad

P
PAO Persoonlijke arbeidsovereenkomst
PB Postbus
PB Postbode
PB+ Postbode plus
PBZ Postbezorger
PC Postcode
PDCA Plan, do, check, act
PM Procesmanager
PM Performance management
POP Persoonlijk ontwikkelplan
PV PostNL Personeelsvoorzieningen PostNL

Q
QQ Quintiq

R
RC Rolcontainer

S
SC Servicecentrum
ScB Sorteercentrum brieven
SFB Structureel functionele beperking
SMB Sorteermachine bakken
SMC Sorteermachine codeer
SMG Sorteermachine groot
SMK Sorteermachine klein
SMO Sorteermachine overig
SMX Sorteermachine X
SOSMA Schift, opzet, stempelmachine
SURF Samen, uniek, resultaatgericht, flexibel

T
THK Tijdelijke hulpkracht
Tapla Tactisch planner
TOM Tussen opslagmiddel
TL Teamleider

U
UZK Uitzendkracht

V
V Voorbereiden
VA Verkeersafhankelijk
VBG Voorbereidingsgebied
VCM Vestigingsgebied Change Manager
VO Verkeersonafhankelijk
VOS Voorsortering
VTW Voltijdwerker

W
WFP World Food Program
WIT Werken in teams
WSI Werving, selectie en indiensttreding
WTR Werktijdregeling

Z
ZAD Zonder aanvullende dienst
ZAW Zaterdagwerker
ZLO Zet lijst om

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten