Broodje aap verhaal....of hou de angst er in! (2)

1
Weg met die spookverhalen (ter info)

Je leest het in de krant, hoort het op de radio en ziet het op het Journaal. Vergrijzing, langer doorwerken, beleggen met jouw pensioengeld... En dat iedereen waarschijnlijk minder geld krijgt na zijn pensioen. Maar er doen ook veel spookverhalen de ronde. Hier worden deze ontmaskerd.

‘Die bestuurders van pensioenfondsen zijn allemaal graaiers.’
60 Procent van de Nederlanders denkt dat de bonussen en salarissen van bestuurders een groot deel van hun premie opslokken. Niet dus! De bestuurders van pensioenfondsen doen dit werk vrijwel altijd als onderdeel van hun gewone baan. Ze krijgen geen bonussen. De beheerders van de pensioenfondsen krijgen een goed salaris. Maar die salarissen zijn duidelijk lager dan die in de rest van de financiële sector.

‘Ik krijg minder pensioen dan ik heb betaald aan premies.’
Maar liefst 72 procent van de Nederlanders denkt dat je bij een pensioenfonds meer euro’s pensioenpremie betaalt dan je aan euro’s na je pensioen krijgt uitbetaald. Nee dus. Als je je leven lang pensioen opbouwt bij een pensioenfonds, krijg je aan het eind van de rit veel meer euro’s pensioen dan je aan euro’s premie hebt betaald.

Dat kan oplopen tot meer dan vier keer zoveel. Dat geldt zeker voor de huidige generatie gepensioneerden. Want zij hebben in veel gevallen eigenlijk te weinig premie betaald, omdat we vroeger nog niet wisten dat we zoveel sneller zoveel ouder zouden worden als nu blijkt.

‘Pensioenfondsen kunnen beter gaan sparen dan beleggen.’
De helft van de Nederlanders vindt dat pensioenfondsen maar beter kunnen gaan sparen in plaats van de pensioenpremies te beleggen in aandelen. Een meerderheid vindt zelfs dat beleggen door pensioenfondsen bij wet verboden zou moeten worden.

Als de pensioenfondsen dit advies hadden gevolgd, dan zouden ze nu honderden miljarden euro’s minder in kas hebben. Een bedrag van 100 euro dat in 1985 door de pensioenfondsen is belegd, is 25 jaar later ruim zes keer zoveel waard (eind 2010: 650 euro). Op een spaarrekening was hetzelfde bedrag aangegroeid tot 310 euro. Zonder te beleggen, was ons pensioen dus nu maar ongeveer half zo hoog.

‘Ik betaal zeker de rekening.’
De lusten, maar ook de lasten en de risico’s worden eerlijk tussen jong en oud verdeeld. Omdat we gemiddeld langer leven en we tot op hogere leeftijd van het pensioen kunnen genieten, zullen we met z’n allen langer moeten werken. Voor de generatie die nu pensioen ontvangt, betekent het in veel gevallen dat de pensioenen niet automatisch elk jaar stijgen. Bij een aantal pensioenfondsen moet de uitkering misschien zelfs verlaagd worden.

‘Het komt nooit meer goed.’
Niemand kan in de toekomst kijken, maar de economie zal op een gegeven moment vrijwel zeker weer herstellen. De veranderingen en maatregelen die nu door de pensioenfondsen worden genomen, zijn nodig om het pensioenstelsel betaalbaar en toekomstbestendig te houden. Zodat niet alleen de huidige, maar ook de toekomstige generaties van een welverdiend pensioen kunnen genieten.


Bron: nu.nl
cron